پروانه مینوز مرکبات ( phyllocnistis citrella stainton )
...

میزبان اصلی آن در مازندران گونه های مختلف جنس Citrus است و از میزبانهای دیگر، سایر گونه ها ی خانواده Rutaceae می باشد.

خسارت

پیچیدگی برگها و چین خوردگی آنها که خسارت همچنین به صورت ایجاد دالان در زیر بشره سطوح زیرین و رویی برگها و سرشاخه های انتهایی پاییزه در باغات مرکبات می باشد. خسارت شدید آن به صورت ضعف عمومی، خشکیدگی برگها و سرشاخه ها و کاهش محصول را به دنبال خواهد داشت.

آلودگی و خسارت آفت روی نهالهای مرکبات در خزانه و نیز نهالهای مرکبات 1-5 ساله شدیدتر از درختان مسن و بارور است.

زیست شناسی:

پروانه ماده در سطح زیری برگها و در کنار رگبرگها تک تک تخمگذاری می کند. مدت تفریخ تخمها در شرایط مساعد 2-10 روز است. لاروهای جوان پس از خروج از تخم وارد نسج برگ و حتی ساقه های جوان شده و با خوردن سبزینه نسج برگ دالانهای باریک و دراز و پر پیچ و خمی روی برگ می سازند.

دوره زندگی یک نسل آفت به طور متوسط حداقل 14 روز و حداکثر 52 روز به طول می انجامد و هر سال به طور متوسط 6 نسل تولید می کند ( 3 نسل در تابستان و 3 نسل در پاییز).

میزان تراکم این آفت و یا تعداد دالان ایجاد شده توسط هر لارو در نهالهای نارنج موجود در خزانه برای تولید نهال پیوندی بیشتر از دیگر ارقام مرکبات بوده و حداقل یک عدد دالان و حداکثر 8 عدد دالان در هر برگ نارنج مشاهده شده است.

هر لارو با ایجاد دالان مارپیچی به طور متوسط به 20-25 درصد سطح برگ خسارت وارد می کند. برگ آفت زده به علت وجود دالانها رنگ پریده و چین خورده می شود به طوری که زیان آفت از دور نمایان است. در نتیجه حمله آفت تعدادی از برگها خشک و می ریزند.

این حشره از اواخر مهرماه در منطقه ظاهر شده و به تدریج تا اواخر پاییز جمعیت آن افزایش پیدا می کند و از اواخر دی تا اواخر بهمن به دلیل فرا رسیدن سرمای زمستان جمعیت حشره به کمترین حد خود می رسد و در اوایل بهار مجددا افزایش یافته و در اردیبهشت به اوج خود می رسد.

لارو آفت پس از تفریخ با ایجاد کانال در اپیدرم برگ از پارانشیم داخل آن تغذیه می کند. این آفت دارای سه سن لاروی است. قبل از اتمام دوره لاروی لارو سن سوم یک کانال مستقیم به طرف حاشیه برگ درست کرده و در آنجا به پیش شفیره تبدیل می گردد. شفیره شدن زمانی صورت می گیرد که پیش شفیره در داخل کانال با استفاده از ابریشم یک پیله مدور درست کند. قبل از خروج حشره بالغ، شفیره با استفاده از خاری که روی سر خود دارد به یک نقطه ضعیف در انتهای پیله فشار آورده و آن را سوراخ کرده و از طریق این سوراخ خارج می شود.

طول دوره زندگی این آفت به طور متوسط حدودا سه هفته طول می کشد. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه این آفت 10-6 نسل در سال دارد.

این حشرات کوچک و سفید رنگ بیشتر درختان مرکبات مانند لیمو، لیموترش، پرتقال، گریپ فروت و غیره را آلوده می کنند.

چرخه زندگی آفت مینوز

در حالی که تفاوت های جزئی بین گونه های مختلف آفت‌مینوز وجود دارد، چرخه حیات پایه برای همه گونه های آفت‌مینوز یکسان است. یک ماده بالغ و جفت شده تخم های خود را روی سطح یا داخل یک برگ می گذارد. تخم گذاری در داخل برگ توسط ماده این آفت انجام می شود، که پوست برگ را سوراخ می کند تا تخم ها را به داخل برگ تزریق کند. این عمل ممکن است یک نقطه برجسته کوچک در سطح برگ ایجاد کند. یک مینوز ماده ممکن است تا ۲۵۰ عدد تخم در روز بگذارد.

بعد از ده روز یا کمتر، تخم ها شروع به تبدیل شدن به لارو می کنند. مخرب ترین حالت مینوز در حالت لارو است زیرا لاروها از بافت برگ ها عبور کرده و از آنها تغذیه می کنند و مسیرهای مشخصی را بر روی برگ ها باقی می گذارند.

مرحله تغذیه بسته به گونه آفت‌مینوز به مدت ۲-۳ هفته ادامه خواهد داشت. هنگامی که لاروها به شفیره شدن نزدیک می شوند، از داخل برگ خارج می شوند و روی زمین می افتند و یک یا دو اینچ زیر سطح خاک فرو می روند.

در این مرحله، اگر هوا خیلی سرد باشد، لاروها می توانند به خواب زمستانی رفته و در زیر خاک مخفی شوند. در غیر این صورت لاروها شفیره تشکیل می دهند و انتقال نهایی خود را به بزرگسالی آغاز می کنند. آفت‌مینوز تقریبا ۱۵ روز طول می کشد تا از شکل شفیرگی به حالت بالغ تبدیل شوند. در نهایت، پروانه یا مگس بالغ از خاک بیرون می آید و چرخه زندگی را از نو آغاز می کند.

بافت‌ های آبدار درونی برگ‌ ها بیشتر در معرض آسیب آفت‌مینوز‌ قرار می‌ گیرند. اگرچه این آفت مواد داخل برگ را ترجیح می‌ دهند که سلولز کمتری داشته باشد. برای کشاورزان سبزیجات خوراکی، این آسیب ها باعث می شود که بخش هایی از گیاه یا کل محصولات غیرقابل فروش شوند.

کاربرد سم مینوز

برای کنترل و از بین بردن سریع مینوز، قبل از اینکه این آفت بالغ شود باید گیاهان خود را با روغن ولک یا یک آفت کش عمومی سمپاشی کنید. هنگام استفاده از آفت ‌کش‌ های مخصوص مینوز، باید زمان‌ بندی مناسبی برای استفاده از آن تعیین کنید تا آفت ‌کش لاروها و مگس های بالغ را از بین ببرد.

اگر خیلی زود سمپاشی را انجام دهید، آفت کش نمی تواند به تخم ها و مگس های بالغ آسیب برساند. به یاد داشته باشید که هدف شما از استفاده از آفت کش قطع چرخه زندگی مینوز است. برای خلاص شدن از شر آفت‌مینوز با یک آفت کش، باید ابتدا یک آزمایش کوچک انجام دهید.

در اوایل فصل بهار، برخی از برگ ‌ها را در باغ خود پیدا کنید که آلوده به آفت مینوز هستند. آنها را در یک کیسه پلاستیکی در بسته قرار دهید و هر روز کیسه را چک کنید. هنگامی که مشاهده کردید که لارو آفت مینوز بالغ شده است، مطلع خواهید شد که زمان شروع سمپاشی گیاهان فرا رسیده است. برای دفع و از بین بردن آفت‌مینوز، گیاهان خود را هر روز به مدت یک هفته سم پاشی کنید.

مبارزه با آفت مینوز

برای دفع و از بین بردن آفت مینوز باید به دنبال آفت کشی باشید که برای کنترل آفت‌مینوز طراحی شده است. از طرف دیگر، ممکن است به دنبال کنترل بیولوژیکی بیشتر یا استفاده از حشره کش طبیعی مانند روغن چریش باشید. روغن چریش یک روغن حشره کش بسیار مفید است که نسبت به آفت کش های تجاری برای محیط زیست ضرر کمتری دارد.

توجه داشته باشید که باید روغن چریش را به طور یکنواخت و برای مدت طولانی استفاده کنید تا به نتیجه دلخواه برسید. روغن چریش چرخه زندگی آفت مینوز را مختل می کند و از بالغ شدن لاروها جلوگیری می کند. با گذشت زمان، این روغن به شما کمک می کند تا مشکل آفت‌مینوز را به خوبی کنترل کنید.

اگر ناگهان از حمله آفت مطلع شدید، سمپاشی با سموم شیمیایی سریع ترین گزینه ممکن است. درک این نکته مهم است که وقتی برای دفع و از بین بردن آفت از سموم شیمیایی استفاده می کنید، ممکن است تعدادی از حشرات مفید موجود در باغ خود را نیز از بین ببرید.

روش های کنترل ارگانیک آفت مینوز

روش های مختلفی برای کنترل و از بین بردن آفت مینوز وجود دارد. برخی از این روش ها عبارتند از:

کنترل فیزیکی

در حین انجام بررسی‌ های نظارتی، می ‌توانید انتهای هر مسیر را برای کشتن لاروها فشار دهید. همچنین می توانید برگ ‌های آلوده به تخم‌ ها یا تونل‌ های قابل مشاهده را جدا کرده و از بین ببرید.

یکی دیگر از راه های کنترل فیزیکی آفت‌مینوز این است که محصولات مستعد به این آفت را با یک روکش مانند پارچه بپوشانید. این عمل در صورتی مفید است که این آفت حداقل یک سال در گیاهان شما مشاهده نشده باشد زیرا شفیره های آفت‌مینوز می توانند در خاک مخفی شوند و در فصل بهار از خاک بیرون بیایند و شروع به تخم گذاری کنند.

توصیه می شود گیاهان خود را تمیز نگه دارید، بقایای محصول و علف های هرز را که ممکن است به عنوان منابع غذایی جایگزین برای آفت‌مینوز مورد استفاده قرار گیرند را حذف کنید. در اوایل فصل بهار و پس از برداشت، باغ را عمیقا شخم بزنید تا شفیره هایی که در خاک مخفی شده اند از بین بروند.

کنترل بیولوژیکی آفت مینوز

طیف وسیعی از زنبورهای پارازیتوئید و نماتدهای مفید در طبیعت وجود دارند که می توانند مینوز را کنترل و از بین ببرند. بیشتر زنبورهای انگلی که به آفت مینوز حمله می کنند از جنس Diglyphus هستند.

استفاده از باکتری bacillus thurigiensis که به عنوان BT نیز شناخته می شود، می تواند به دفع و از بین بردن آفت‌مینوز به شما بسیار کمک کند. این باکتری که به صورت پودر یا اسپری در بازار موجود است، در صورت تماس با لاروهای مینوز آنها را مسموم کرده و از بین می برد.

آفت کش های آلی

آفت کش های ارگانیک و غیر ارگانیک، بر روی لاروهایی که از قبل در داخل برگ وجود دارند موثر نیستند و معمولا اثرات مطلوبی را برای کنترل این آفت ارائه نمی دهند. در صورت استفاده از آفت ‌کش‌ ها، زمان ‌بندی استفاده از آنها بسیار مهم است. سعی کنید آفت کش را درست قبل از خروج لاروها استفاده کنید. به این ترتیب، وقتی لاروها از تخم بیرون می آیند و از شاخ و برگ های گیاه تغذیه می کنند، با محصولی مواجه می شوند که آن ها را از بین می برد.

آفت‌ کش‌ های ارگانیک، می ‌توانند از تخم ‌گذاری آفت‌مینوز بالغ جلوگیری کنند. این آفت کش زمانی که لاروها در حال جویدن در داخل شاخ و برگ هستند، هیچ تاثیری بر روی آنها نخواهند داشت. با این حال، آفت کش های سیستمیک می توانند به داخل شاخ و برگ های گیاه نفوذ کرده و این آفات را از بین ببرند. سموم شیمیایی مانند کلرانترانی لیپرول، آبامکتین، سیرومازین و دینوتفوران می توانند برای دفع و از بین بردن آفت‌مینوز بسیار موثر باشند.

کامنت بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهی برای نمایش وجود ندارد.

دسته‌ها