شته سیاه گیلاس ( Black cherry aphid )
...

Myzus cerasi

شته های سیاه رنگ و براق بوده و بیشتر روی درختان گیلاس و آلبالو دیده می شوند و باعث پیچیدگی و بدشکلی برگها می شوند. گیلاس مناسبترین میزبان این آفت می باشد. میزبانهای اصلی این حشره را درختان گیلاس و آلبالو تشکیل داده و میزبانهای ثانوی آن نیز شامل گونه های مختلف غالیون، Asperula و Veronica می باشند.

خسارت

به استثناء انبوهی بسیار بالا در بقیه موارد، کلنی های انبوه پوره های این شته در سطح زیرین برگهای درختان گیلاس متمرکز شده و تغذیه می کنند. تغذیه آفت موجب پیچیدگی برگهای مورد حمله شده و رشد سرشاخه ها نیز متوقف می شود. بعلاوه با ترشح عسلک، شرایط برای رشد قارچ مولد فوماژین فراهم و بدین صورت خسارت شدید می گردد. در انبوهی بالا سبب خشک شدن درختان و درختچه های جوان شده و افت کیفیت محصول درختان آلوده می شود. درختانی که انبوهی بالایی دارند در سال بعد نیز دچار سال آوری می شوند.

زیست شناسی:

شته سیاه گیلاس به صورت تخم در قسمت قاعده و یا اطراف جوانه های درختان گیلاس و آلبالو سپری می کند. در اوایل بهار همزمان با باز شدن جوانه ها، تخمها تفریخ شده و پوره های حاصله در زیر برگهای جوان استقرار می یابند. افراد فونداتریکس حاصل از این پوره ها سه نسل در روی درختان گیلاس و آلبالوبه صورت پارتنوژنز ایجاد می کنند. فرم های بالدار بسته به مناطق مختلف از اواسط اردیبهشت تا اوایل تیرماه ظاهر شده و با ترک درختان مزبور به روی میزبان های دوم پرواز می کنند. افراد مزبور تا اوایل پاییز چند نسل تولید می کنند. در اوایل پایز افراد نر و ماده حقیقی جفتگیری کرده و ماده ها تخمهای زمستانه را در روی میزبانهای اصلی قرار می دهند. همچنین ممکن است در بعضی مناطق تعدادی از افراد بالدار بدون عزیمت به روی میزبانهای ثانوی قادرند در سرتاسر سال در روی میزبان اول بدون انجام مهاجرت به زندگی خود ادامه دهند.

روش های کنترل:

در صورت لزوم می توان در اواخر زمستان و یا اوایل بهار قبل از شکفتن جوانه ها درختان جوان را سمپاشی نمود. با اجرای سمپاشی در این زمان از اکثر تخمهایی که کلنی های بزرگ نسل بهاره را ایجاد می کنند ممتنعت به عمل می آیدو همچنین پس از گلدهی و یا در دوره رشدمیوه ها نیز می توان از یکی از حشره کشها نظیر متاسیستوکس به میزان 1.5 در هزار، مالاتیون 57% به میزان1.5 در هزار را استفاده نمود تا از تشکیل کلنی های بزرگ این شته و در نتیجه از خسارت آن ممانهت به عمل آورد.

کامنت بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهی برای نمایش وجود ندارد.

دسته‌ها