پروانه برگخوار مرکبات (Chequered swallow tai)
...

Papilio demoleus L.

این آفت در درجه اول به ارقام ،نارنج پرتقال و در درجه دوم به لیموترش و نارنگی حمله می نماید. لیکن ارقام بکرایی و لیموترش کمتر خسارت میبینند سایر مرکبات مانند بالنگ، اترج، بتابی، ترشک، گریپ فروت و ترنج نیز میتوانند مورد حمله قرار بگیرند.

خسارت

این حشره اختصاصاً به درختان مرکبات حمله میکند و لاروهای آن از سرشاخه ها و برگهای جوان و بالاخص برگهای انتهایی تازه روییده تغذیه میکنند و به نهالهای جوان خسارت بیشتری وارد می سازند.

زیست شناسی

حشره ماده روی نوک برگهای جوان تخمریزی میکند معمولاً تک تک و گاهی به صورت دسته های دو تایی و یا سه تایی. جمع دوره زندگی حشره در حدود ۶ هفته است و در سال چند نسل دارد. این افت تقریباً در کلیه نقاط مرکبات خیز فارس و کناره های خلیج فارس و دریای عمان وجود ، فقط در خزانههای مرکبات خسارت آن اهمیت دارد پروانه برگخوار مرکبات زمستان را به صورت گذراند در اواسط بهار پروانهها ظاهر شده و مادهها پس از ،جفتگیری تخمهای خود را در سطح برگهای مرکبات بطور تک تک و گاهی دو تایی قرار می دهند. لاروهای جوان قهوه ای رنگ که

دارای نوارهای طولی سفید رنگ می باشند، از برگهای مرکبات تغذیه می کنند. لاروها از تمام سطح برگ بجز رگبرگ میانی تغذیه کرده و در موارد حمله شدید موجب از بین رفتن اغلب برگها میشوند. دوره لاروی پس از طی پنج سن و بسته به شرایط آب و هوا حدود ۳ هفته طول می کشد و لاروها پس از رشد کامل برگها را ترک کرده و با تنیدن تار ابریشمی روی شاخهها چسبیده و به شفیره تبدیل می شوند. دوره شفیرگی در تابستان ۷-۱۰ روز تعیین شده است این حشره در شرایط جهرم در سال ۴-۵ نسل دارا می باشد.

روشهای کنترل: در فروردین و اردیبهشت ماه موقعی که اولین لاروهای جوان پروانه روی برگها دیده شود، بایستی اقدام به سمپاشی .نمود سمومی که بکار میرود مالاتیون ۵۷/۵ به نسبت دو در هزار و یا مخلوط پودر سوین %۸۰ و پودر دیمکرون ۵۰٪ به نسبت ۲۰۰ گرم + ۱۰۰ گرم در یک صد لیتر آب می باشد.

کامنت بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهی برای نمایش وجود ندارد.

دسته‌ها