شپشک آرد آلود مرکبات
...

با نام علمی pseudococcus maritimus ehrhorn

شپشک آرد آلود حشره ای است که در مکان هایی گرم و مرطوب فعالیت دارد و به همین خاطر است که اغلب روی گیاهانی که در فضای بسته مثل خانه یا گلخانه دیده می شود.

این حشره با طول تقریبی ۳ میلی متر و دارای پوشش کرک مانند سفیدی است که سراسر بدن را پوشانده است. آنها در هنگام تغذیه لایه آردی و سفیدی را ترشح و از خود بر روی گیاه باقی می گذارند و سپس زیر همین پوشش موم مانند تخم گذاری می کنند. با وجود این ویژگی های ظاهری، نام آرد آلود به آنها اختصاص داده شده است.

این شپشک علاوه بر مرکبات به تعداد زیادی از درختان مانند سنجد تلخ، توت ، اقاقیا، لرک، یک نوع افرا، مو، کاج، گلیسین، انبه ژاپنی و بوته های زینتی از قبیل شمشاد رسمی، برگ بو، خرزهره، کلماتیس و غیره حمله می نماید.

این آفت به صورت گروهی روی قسمت های متفاوت گیاه در محل اتصال برگ به ساقه، در زیر پوسته های زخمی بین گلبرگ ها و کاسبرگ های گل ها و گاهاً در محل اتصال ساقه با ریشه مشاهده می شود و مشکلاتی را برای گیاهان به وجود می آورد. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه می گردد لطفا همراه ما باشید.

شپشک آرد آلود چگونه به محصولات آسیب می رساند

آنها با مکیدن شیره گیاهان میزبان خود به آنها آسیب می رسانند و مانند بسیاری از آفات تمایل به رشد جدید دارند. با گذشت زمان ، آسیب آنها باعث زرد شدن برگ ها و در نهایت ریزش آنها می شود. همچنین می توانند باعث ریزش زودرس میوه ها ، خرابی سبزیجات و ریزش جوانه های گل شوند. در یک هجوم بد ، مواد دفعی مومی آنها (که به آن عسلک نیز می گویند) باعث ایجاد قارچ و کپک می شوند که آسیب را دو چندان خواهد کرد.

چه عواملی باعث ایجاد شپشک آرد آلود می شود

انواع مختلف شپشک های آرد آلود مایل به گیاهانی هستند که شیره های سنگین و غلیظ برای تغذیه تولید می کنند. درختان مرکبات حساسیت ویژه ای دارند و شپشک آرد آلود می تواند تهدیدی جدی برای برخی محصولات تجاری مانند انبه باشند. این آفات می تواند تعدادی از گیاهان آپارتمانی داخلی ، به ویژه گونه های گرمسیری را آلوده کند.

گیاهان با سطح نیتروژن بالا و رشد آهسته شپشک ها را بیشتر جذب می کنند. اگر گیاهان خود را بیش از حد آبیاری کرده و بیش از حد کود دهید ، ممکن است دچار این  آفت شوند.

زیست شناسی:

شپشک ماده کیسه تخمی از تارهای نازک مومی ترشح و تخمهای خود را که تعداد آنها تا 400 عدد و گاهی بیشتر می رسد در داخل آن می گذارد. دوره تخمگذاری یک تا دو هفته طول می کشد.

کیسه های تخم معمولا در کنار شاخه های فرعی دمبرگ و میوه و شکافها، تنه و پوست درخت قرار دارند. شدت صدمات آفت علاوه بر ضعیف شدن درخت باعث ریزش میوه های رسیده می شود.

چگونه می توان از شپشک آرد آلود پیشگیری کرد؟

مانند اکثر آفات  بهترین راه کنترل، تقویت سیستم دفاعی است. گیاهان سالم و پرانرژی نسبت به گیاهان ضعیف ، و تحت تنش کمتر در معرض حمله آفات هستند. به عنوان یک قاعده کلی ، از سالم بودن گیاهان خود اطمینان حاصل کنید تا کمتر در معرض آفات قرار بگیرند.

با این حال شپشک ها می توانند حتی گیاهان سالم را نیز آلوده کنند. غالباً  آنها با خرید گیاهان جدید وارد گلخانه می شوند زیرا گلخانه ها محل مناسبی برای آنها هستند. قبل از افزودن گیاهان جدید به مجموعه خود آنها را با دقت بررسی کنید.

کاهش تغذیه و آبیاری ممکن است گاهی اوقات از بروز شپشک ها جلوگیری کند. به طور مرتب پاک کردن شاخ و برگ با محلول براق کننده برگ حاوی روغن چریش ممکن است از بروز آنها در گونه های حساس گیاهان جلوگیری کند.

برای گیاهان داخلی که می توانند آن را تحمل کنند ، کاهش درجه حرارت در شب تا ۶۰ درجه فارنهایت باعث از بین بردن شپشک های آرد آلود شود زیرا دماهای بالا را بیشتر ترجیح می دهند.

اگر بعد از دو یا سه بار استفاده از حشره کش در هفته نمی توانید  آلودگی را کنترل کنید، قبل از انتشار آلودگی به سایر گیاهان در خانه گیاه آلوده را از محل دور کنید.

شپشک‌ های آردآلود ماده تقریباً ۱/۴ اینچ رشد می‌ کنند. بدن بیضی شکل آنها در یک ترشح مومی سفید رنگ پوشیده شده است که می تواند رشته هایی شبیه خارها یا موهای کوچک را تشکیل دهد. شپشک‌ های آردآلود نر کوچک‌ تر هستند و به‌طور مشخصی با همتایان ماده‌شان متفاوت هستند، با دو بال شفاف و رشته‌های دم بلند مشخص می شوند. شپشک‌ های آرد آلود طرفداران بزرگ محیط ‌های گرم و مرطوب هستند به همین دلیل است که آنها به گلخانه ها جذب می شوند. انواع گیاهان مورد علاقه آنها عبارتند از:

  • مرکبات و سایر میوه آوران؛
  • ساکولنت ها و کاکتوس ها؛
  • انواع زینتی مانند گاردنیا؛
  • گیاهان آپارتمانی گرمسیری مانند فیکوس، پوتوس، ارکیده و فیلودندرون.
  • شپشک ‌های آرد آلود ریشه، ساقه و شاخ و برگ گیاهان را مورد هجوم و به گل ها کاری ندارند.

هنگامی که آنها در یک گیاه مستقر می شوند، می توانند به راحتی به گیاهان مجاور مهاجرت کنند یا توسط باد حمل شوند. شپشک‌ های آرد آلود از قسمت‌ های دهان سوراخ‌ کننده خود برای نفوذ به سطح یا “پوست” مواد گیاهی و تغذیه از بافت آن استفاده می‌کنند. آنها یک ماده زائد قندی به نام عسلک را دفع می کنند که می تواند رشد قارچ سیاه رنگی به نام کپک دوده ای را تقویت کند. این ماده برای گیاهان زینتی نامطلوب است و می تواند کیفیت گیاه یا میوه را نیز کاهش دهد. اثرات منفی روی گیاهان عبارتند از پژمردگی، زردی، ریزش زودرس برگ و رشد ناقص. اگر شپشک آرد آلود کنترل نشود، به معنای واقعی کلمه می تواند زندگی گیاهان را بمکد.

کامنت بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهی برای نمایش وجود ندارد.

دسته‌ها