شته آرد آلود گلابی ( Pewr bedstraw aphid )
...

Dysaphis (Boyer Fonscolombe)

این حشره یکی از آفات مهم و رایج گلابی در سراسر کشور می باشد. در اوایل بهار سبب پیچیدگی فنری مانند برگها می شود. اغلب برگهای آلوده زرد مایل به قرمز و یا رنگ پریده هستند. میزبان اصلی این شته درختان گلابی و میزبانهای ثانوی آن نیز گونه های مختلف غالیون می باشند. در ایران نیز میزبانهای اصلی و ثانوی آن را به ترتیب درختان گلابی و گونه های غالیون تشکیل می دهند.

خسارت:

این شته با حمله به برگ درختان گلابی آنها را به شکل عمود به رگبرگ اصلی می پیچانند. شکل پیچش برگها بسیار مشخص می باشد. برگ های مورد حمله به رنگ سبز مایل به زرد درآمده و قبل از موعد می ریزند. در صورت حمله شدیسد محصول درختان کاهش یافته و کیفیت آن نیز تقلیل می یابد. بعلاوه در اثر ترشح عسلک فراوان باعث ایجاد بیماری فوماژین شده و خسارت وارده مضاعف می شود. ماده های بکرزا و پوره ها در روی طوقه گیاهان غالیون مستقر می شوند. میوه های مجاور برگهای آلوده معمولا زرد و چروکیده شده و در صورت بالا بودن جمعیت پوره ها حتی از میوه ها نیز تغذیه می نمایند.

زیست شناسی:

این شته زمستان را به صورت تخم روی شاخه های گلابی سپری می کند. تخمها به صورت منفرد گذاشته می شود. در بهار همزمان با باز شدن برگها تفریخ شده و پوره های حاصله در سطح زیرین برگهای جوان مستقر و شروع به تغذیه می کنند. این حشره تا اواخر بهار در روی گلابی فعالیت تغذیه ای و تولید مثلی دارد و در نقاطی که آلودگی شدید باشد میوه های مجاور برگهای آلوده زرد و چروکیده می شوند. در اواخر بهار افراد بالدار بوجود آمده و درختان گلابی را به سمت برخی از گونه های جنس غالیون ترک می کنند. این افراد تمام فصل تابستان و قسمتی از پاییز را روی طوقه گیاهان مزبور به زندگی خود ادامه داده و به صورت زنده زایی تولید مثل می کنند. افراد بالدار بسته به مناطق مختلف از اواسط شهریور تا اوایل آبان ماه بوجود آمده و مجدداً به روی درختان گلابی باز می گردند. ماده ها پس از جفتگیری شروع به تخمگذاری می نمایند. این شته ممکن است میزبانهای ثانوی دیگری نیز داشته باشد.

روش های کنترل:

الف- زراعی: استفاده از ارقام مقاوم: بعضی از واریته های گلابی در برابر این شته، مقاوم بوده و بنابراین در مناطق مناسب کاشت این واریته ها مثمرثمر خواهد بود.

ب- دشمنان طبیعی: این آفت دشمنان طبیعی متعددی دارد که در بین آنها کفشدوزکها و لارو مگسهای سیرفیده از اهمیت ویژه ای برخوردارند.

ج- شیمیایی: در اوایل فصل می توان درختان آلوده را با ترکیب متاسیستوکس- آر 25% به میزان 1.5 در هزار سمپاشی نمود.

کامنت بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهی برای نمایش وجود ندارد.

دسته‌ها