سوسک های قهوه ای گندم
...

Anisoplia spp

تا کنون هشت گونه از جنس Anisoplia در ایران جمع آوری و گزارش شده است که در بین آنها ۴ گونه A.austriaca Hrbst

A.leucaspis Castelnuv

و lata r . عكس (٥٢) در مزارع غلات زیان آور تشخیص داده شده اند شکل) (۲-۲۳ گونههای دیگر A remota A. pastuchova A. turcomana و A segetam (شكل) ۲ – ۲۴) و عکس (۵۳ .هستند در حال حاضر گونه A. austriaca Herbs از پراکنش و اهمیت اقتصادی بیشتری برخوردار .است

مناطق انتشار

سوسکهای قهوه ای گندم در استانهای کردستان، مرکزی آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل ،قزوین ،تهران ،همدان ،کرمانشاه ،گلستان مازندران و زنجان، مازندران و چهار محال و بختیاری (فرحبخش ١٣٤٠و بهداد ،۱۳۷۱ )و در سایر مناطق غله خیز ایران و همچنین برخی از کشورهای اروپایی و خاورمیانه انتشار دارد. ( اسماعیلی و همکاران ١٣٧٤

شکل شناسی گونه A. austriaca

حشره کامل به طول ۱۲ تا ۱۵ میلیمتر، به رنگ قهوه ای تیره و در قاعده بالپوش ها لکه سیاهی وجود دارد که آنرا از سایر گونه ها مشخص میکند. لارو این آفت به رنگ سفید شکری و مانند تیپ سایر لاروهای حشرات خانواده Scarabaeidae خمیده می باشد.

خسارت آفت

لارو این آفت در سال اول از ریشه گندم و گیاهان خانواده غلات تغذیه کرده و در سال دوم به جوانه غلات که تازه جوانه زده، حمله می کند. بدین طریق به مزارع غلات خسارت محسوسی وارد می آورد. حشره کامل از دانه های گندم تغذیه می کند.

زیست شناسی

این حشره زمستان را به صورت لارو یک ساله در عمق ۲۵-۳۰ و ۸۵ سانتیمتری خاک و یا لارو دوساله در عمق ۵-۸ سانتیمتری داخل خاک بسر برده و در بهار تبدیل به شفیره می شود. حشرات کامل آفت در اوایل خرداد ماه شروع به ظاهر شدن می کنند. حشرات کامل شب ها را زیر کلوخه ها به سر برده و روزها به روی خوشه ها می رود. معمولاً بصورت سر به پائین قرار گرفته و از خوشه های گندم تغذیه می کنند. پس از تغذیه جفتگیری کرده و تخم های خود را در داخل خاک قرار میدهند زمینهای سبک و مرطوب ترجیح داده میشود لاروها پس از خروج ابتدا از مواد پوسیده و بعداً از ریشه گیاهان هرز تغذیه می نمایند . دوره لاروی ۲۰ ۲۲ روز دوره شفیرگی ۱۰-۱۵ روز و دوره زندگی حشره کامل ۳۰-۱۰ روز طول می کشد. به این ترتیب در هر دو سال یک نسل بوجود میآورد هر حشره ماده ۲۰-۵۰ عدد تخم بسته به میزان رطوبت در عمق ۸-۲۰ سانتیمتری خاک قرار میدهد (دواچی ۱۳۳۳ اسماعیلی و همکاران (۱۳۷۱)

روشهای کنترل

الف – زراعى

شخم عمیق بلافاصله پس از برداشت گندم، در کاهش جمعیت لاروها مفید واقع می شود زیرا با این کار، لاروها به سطح خاک آمده و پرندگان تعداد زیادی از آنها را نابود می کنند.

ب – مكانيكي

جمع آوری حشرات کامل تا اندازه ای جمعیت آفت را کنترل می کند.

ج – شیمیایی

مبارزه شیمیایی از نظر اقتصادی قابل توصیه نمی باشد زیرا سمپاشی علیه پوره های سن گندم، روی حشره کامل این آفت نیز که از خوشه ها تغذیه می کند مؤثر واقع شده و آنها را کنترل می نماید.

د- استفاده از عوامل پاتوژن

قارچ پاتوژن Metarhizium anisoplia در رطوبت پائین حتی کمتر از ۵ درصد نیز قادر به رشد است و می تواند مراحل مختلف زیستی این حشره را آلوده نماید. پس از پر شدن تمام حفره عمومی بدن و آلوده نمودن همه اندامها، باعث شکننده شدن پوست و انتشار کنیدیهای قارچ می شود ورود عامل پاتوژن از طریق سوراخهای تنفسی انجام می شود. ملخ دریایی نسبت به این قارچ تا حدودی مقاوم است به طوری که توکسین ضد قارچ تولید نموده و یا پوره ها در موقع پوست اندازی عاری از پاتوژن می شوند، به عبارت دیگر قارچ فرصت نفوذ بداخل بدن را پیدا نمی کند.

کامنت بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهی برای نمایش وجود ندارد.

دسته‌ها